Вы здесь

Економічні напрямки ефективного функціонування молокопродуктового підкомплексу України

Автор: 
Ільчук Микола Максимович
Тип работы: 
Дис. докт. наук
Год: 
2004
Артикул:
0504U000664
129 грн
Добавить в корзину

Содержимое

РОЗДІЛ 2
СТАН РОЗВИТКУ МОЛОКОПРОДУКТОВОГО ПІДКОМПЛЕКСУ УКРАЇНИ
2.1. Виробництво та використання молока і молочної продукції
Скорочення реальних доходів населення України зумовило суттєве зменшення рівня
споживання сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки. Так, у
2001 р. порівняно із 1990–м споживання молока і молочних продуктів зменшилося
на 42 відсотка. Якщо в 1990 р. із 443 тис. тонн виробленого масла населення
використало 300 тис. т, то в 2001 р. із 152 тис. тонн на внутрішньому ринку
реалізовано близько 100 тис. тонни [13, С. 14]. Така ситуація на ринку молочних
продуктів призвела до значних структурних зрушень в їх виробництві. Обмеженість
експорту (цю проблему ми поки що не розглядатимемо) при звуженому попиті на
внутрішньому ринку призвела до загострення конкурентної боротьби за право
виробляти і реалізувати відносно незначні обсяги молочної продукції. Як
стверджує голова правління “Укрмолпром” В.М. Бондаренко, Україна при низькому
рівні продовольчого споживання стала залежною від зовнішнього ринку [13, С.
14]. Такі висновки не є безпідставними. При обмеженості доступу до світових
ринків вітчизняні сільськогосподарські товаровиробники змушені були скоротити
обсяги виробництва молока на 43 відсотка (до 14,1 млн. тонн у 2002 р.). За
останні 10 років у загальному обсязі продажу молока та молочних продуктів (у
перерахунку на молоко) заготівельним організаціям сільське населення значно
збільшило свою частку у 2002 році (табл. 2.1).
Таблиця 2.1
Виробництво та рентабельність молока і молочної продукції в Україні
Показники
Роки
1990
1995
1998
1999
2000
2001
2002
Виробництво молока, тис. тонн
24508
17274
13753
13362
12658
13444
14142
Рівень рентабельності виробництва молока, %
32,5
-23,5
-46,9
-36,6
-6,0
-0,8
-13,8
Продаж молока та молочних про-дуктів (у перерахунку на молоко) заготівельним
організаціям, тис. тонн
17958
6066
2941
2746
3335
4376
3993
в т.ч. населенням
15,5
155
453,2
650
1515
2325
1967
Продукція з незбираного молока (у перерахунку на молоко), тис. тонн
6432
1293
691
700
699
1021
1178
у тому числі в натуральній вазі (тис. тонн):
молоко незбиране
2589
488
291
287
263
431
474
кисломолочна продукція
380
116
119
137
158
212
258
з неї: кефір
292
95,9
78,7
88,2
103
133
160
йогурт
6,3
10,4
17,9
31,7
46,4
Тваринне масло, тис. тонн
444
222
113
109
135
156
131
Жирні сири (включаючи бринзу), тис. тонн
184
73,5
52
52,7
67,5
105
129
Сметана
476
77,3
39,5
42,4
44,9
64,5
81,6
Сир кисломолочний незбираний, тис. тонн
138
30
10,6
9,8
9,4
12,8
13,4
Знежирена молочна продукція у перерахунку на знежирене молоко, тис. тонн
446
177
70,9
87,3
81,3
88,1
95,6
Сухе незбиране молоко, сухі вершки та сухі суміші, тис. тонн
61,1
21,4
8,3
8,6
11
22,5
16,6
Молочні консерви (млн. умовних банок)
415
177
173
142
122
158
171
Фонд споживання, тис. тонн
19363
12549
10713
10478
9789
9987
10859
Рівень рентабельності виробництва молокопродуктів, % *
8,0
5,0
5,0
4,5
5,0
4,0
3,0
Витрачено на корм, тис. тонн
3500
3723
2846
2687
2203
1990
2092
Поголів’я великої рогатої худоби, тис. гол.
24623
17557
11722
10627
9424
9421
9108
у т.ч. корів
8378
7531
5841
5431
4958
4918
4716
* За даними вибіркових обстежень молочних заводів Київської області
У 2002 р. господарства населення виробили 10,7 млн. тонни молока , або в 3,1
раза більше, ніж сільськогосподарські підприємства. При цьому рівень товарності
господарств населення становив всього 43 % (у 2000 р. – 37%), тоді як у
сільськогосподарських підприємств – 76,6 %. Внаслідок таких розбіжностей у
товарності виробництва господарства населення реалізували більше молока лише на
35 відсотків. За аналізований період виробництво молока є збитковим і лише в
2003 році рентабельність його виробництва склала 9,9%. Низькорентабельною є і
переробка молока
Але така перевага є удаваною. Справа в тому, що домашні господарства виробили
10,7 млн. т молока і закупили або ж надійшло від сільськогосподарських
підприємств 5,6 млн. т, а реалізували всього 4,2 млн. т, в тому числі 2 млн. т
– переробним та заготівельним організаціям. З урахуванням цього товарність
виробництва молока у домашніх господарствах складає всього 28,2 відсотків або
майже у 3 рази менша порівняно із сільськогосподарськими підприємствами. Як
результат домашні господарства реалізували переробним та заготівельним
організаціям лише на 3 відсотки більше, ніж сільськогосподарські підприємства.
Являє інтерес аналіз відносних змін основних напрямів використання молока і
молочних продуктів (у перерахунку на молоко) за 1990-2001 р. (рис. 2.1).
Рис. 2.1. Основні напрями використання молока і молочних продуктів
Привертає увагу синхронне і майже в однаковій частці зменшення виробництва
молока та фонду його продовольчого споживання порівняно з 1990 роком, різке
зменшення продажу молока і молочних продуктів (у перерахунку на молоко)
заготівельним організаціям і навіть зростання до 1995 р. витрат молока на корм
тваринам і в подальшому повільніший темп їх спаду. Така динаміка використання
молочної продукції на годівлю тваринам потребує детальнішого розгляду (рис.
2.2).
Рис. 2.2. Динаміка використання молочної продукції на годівлю тваринам
Аналіз показує, що відносне зростання витрат молока на корм відбувалося при
різкому зменшенні кількості поголів’я великої рогатої худоби (без корів) та
свиней – відповідно на 72,3 і 56,9 відсотка. Тоді як витрати молока на корм
зменшилися всього на 43,1 відсотка. У 1995 р. ці розбіжності були значно більші
– витрати молока на корм зросли на 6,3 відсотка, а поголів’я великої рогатої
худоби (без корів) і свиней скоротил