Ви є тут

Облік і контроль витрат виробництва (на прикладі зернопереробних підприємств Кіровоградської області)

Автор: 
Сухоребра Олена Пилипівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2003
Артикул:
3403U003040
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2

ОРГАНІЗАЦІЯ І МЕТОДИКА ОБЛІКУ ВИТРАТ ЗАГОТІВЛІ І ВИРОБНИЦТВА НА ЗЕРНОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ
2.1. Організація і методика обліку витрат на придбання сировини
при різних варіантах заготівлі
Зернопереробна промисловість поєднує дві основні галузі - заготівельну, що відноситься до галузі сільського господарства та переробну, що належить до промисловості. Така комплексна побудова суттєво впливає на організацію виробництва, планування та облік витрат на виробництво продукції і значно відрізняє її від інших галузей.
Заготівельна діяльність на комбінатах хлібопродуктів із заготівлі сільськогосподарської продукції може мати два варіанти побудови обліку витрат. Перший варіант передбачає відокремлення обліку заготівельних підприємств у складі комбінатів як самостійної галузі діяльності, а другий - облік заготівлі як частини виробничої діяльності з придбання матеріальних запасів для подальшої переробки на готову продукцію.
У першому випадку побудова обліку витрат регламентується Інструкцією з планування, обліку та калькулювання витрат обігу, формування відпускних цін на хлібопродукти і тарифів на послуги на заготівельних підприємствах [69]. Облік витрат у системі рахунків, пов'язаних з виконанням комплексу робіт з приймання, зберігання та відпуску хлібопродуктів здійснюється на рахунку "Витрати на збут". Облік цих витрат повинен виконуватися у розрізі групувань хлібопродуктів, які приймаються при плануванні згідно п.4.1 Інструкції [69], тобто у розрізі окремих дільниць виробництва.
При другому варіанті облік витрат з придбання зернових культур обліковують на рахунках класу 2 "Запаси" складним або спрощеним варіантом.
У випадку здійснення самостійної заготівельної діяльності у складі комбінатів хлібопродуктів, заготівельні підприємства можуть виконувати послуги на сторону: заготівля, сушіння, очищення зерна, обмолочення, калібрування кукурудзи та відпуск хлібопродуктів держресурсів іншим підприємствам; зберігання, сушіння, очищення зерна, обмолочення та калібрування кукурудзи сільськогосподарських підприємств та населення. У такому разі обліком забезпечується:
- калькулювання собівартості послуг, робіт, розрахунок відпускних цін на хлібопродукти, закуплені за держконтрактами, а також за рахунок особистих коштів підприємства;
- калькулювання послуг, робіт, розрахунок тарифів на виробничі послуги за прийманням, зберіганням і відпуском зерна та насіння, прийнятих від сільськогосподарських підприємств і населення;
- калькулювання витрат діяльності при плануванні та обліку, розрахунок тарифів з обробки хлібопродуктів закуплених за держконтрактами та поза держконтрактами і прийнятих на зберігання від сільгосппідприємств і населення (до обробки відносять сушіння, очищення зерна та насіння, обмолочення кукурудзи, калібрування кукурудзи).
Витрати заготівельної діяльності являють собою виражені у грошовій формі поточні витрати заготівельного підприємства на виконання виробничих операцій - приймання, відпуск, зберігання, сушіння, очищення зерна та насіння, обмолочення кукурудзи тощо; витрати з відшкодуванням збитків та нестачі сільськогосподарської продукції, сплаті відсотків за короткостроковий кредит на закупівлю хлібопродуктів. Витрати на транспортування хлібопродуктів від хлібоздавальників та інших підприємств, податкові платежі і відрахування передбачені Законом України "Про оподаткування прибутку підприємств".
Метою обліку витрат операцій заготівельної діяльності є:
- здійснення контролю витрат пов'язаних із закупівлею, обробкою, зберіганням та реалізацією хлібопродуктів, наданням послуг;
- отримання оперативної інформації персоналом управління підприємства про відхилення від нормального ходу виробничого процесу з метою їх усунення;
- визначення фактичних витрат, формування фактичних калькуляцій витрат собівартості за усіма видами послуг, робіт і реалізації хлібопродуктів для аналізу і використання при складанні планів на майбутні періоди;
- визначення фактичних доходів, прибутку, рентабельності за здійсненням господарської діяльності й виробленню заходів щодо підвищення ефективності роботи підприємства.
Організація обліку витрат заготівельної діяльності базується на переліку об'єктів і групуванні витрат та визначенні собівартості продажу, реалізації (відпуску) хлібопродуктів державних ресурсів.
У результаті заготівельної діяльності утворюються такі витрати:
- на підготовку виробництва зернопродукції;
- з виконання виробничих операцій із зерном та продукцією;
- з обслуговування та управління виробництвом;
- податки, платежі та відрахування до різних фондів;
- відсотки банкам за кредит.
Об'єктами калькулювання заготівельної діяльності можуть бути операції та комплекси операцій. До комплексу основних операцій з приймання, зберігання та відпуску (відвантаження) зерна, насіння і продукції державних ресурсів, сільськогосподарських підприємств і населення відносяться:
- комплекс робіт з приймання, зберігання та відпуску (відвантаження) зерна, насіння і продукції державних ресурсів;
- зберігання хлібопродуктів, які належать сільськогосподарським підприємствам і населенню;
- приймання-відпуск (вантажно-розвантажувальні роботи) хлібопродуктів сільськогосподарських підприємств і населення, яке виконується при наданні їм послуг по зберіганню, сушінню, очищенню зерна, обмолоченню кукурудзи у качанах, калібруванню зерна кукурудзи;
- додаткові операції з обробки зерна і насіння.
При продажу (реалізації) хлібопродуктів державних ресурсів до калькуляції собівартості включаються наступні статті витрат:
- матеріали;
- паливо;
- електроенергія;
- оплата праці;
- відрахування на соціальні заходи;
- амортизаційні відрахування;
- технічне обслуговування;
- втрати хлібопродуктів у межах норм;
- відсотки за короткостроковий кредит на закупівлю хлібопродуктів;
- інші витрати.
У випадках, коли витрати на технічне обслуговування не відокремлюються, у такому разі вони включаються безпосередньо до вищевказаних ста