РОЗДІЛ 2
СУЧАСНИЙ СТАН РОЗВИТКУ ТВАРИННИЦТВА І
КОРМОВИРОБНИЦТВА В ГОСПОДАРСТВАХ РІЗНИХ
ВИРОБНИЧИХ ФОРМ І ТИПІВ
2.1. Системний аналіз розвитку тваринництва в аграрних
формуваннях
Головною умовою аграрної політики України є розбудова конкурентоспроможного аграрного сектора економіки шляхом створення умов для прискореного формування ефективного господаря-власника. А це, в свою чергу забезпечить умови для створення повноцінного ринку продукції тваринництва.
В умовах вільного підприємництва сільськогосподарські товаровиробники змушені переорієнтуватися на виробництво рентабельної продукції рослинництва і згортати збиткову галузь тваринництва. Спад виробництва продукції цієї галузі, критичний стан у тваринництві вцілому зумовлений випереджаючим зростанням цін на матеріально-технічні ресурси, зерно і промислові комбікорми порівняно з цінами на м'ясну продукцію [70, с. 61].
За науково обгрунтованими нормами людина повинна споживати в рік в середньому 380 кг молока і молочних продуктів (в перерахунку на молоко), не менше 78 кг м'яса у забійній вазі, в тому числі свинини 31 кг, тобто необхідно виробляти не менше 4 млн. т м'яса, з них 1,6 млн. т свинини. В 2000 р. на душу населення по Україні вироблено всього 33,6 кг м'яса, молока і молочних продуктів - 255,7 кг. Львівщина у 2000 році виробила в розрахунку на душу населення 25,2 кг м'яса, а молочних продуктів 380,8 кг, що більше, ніж в Україні в цілому [148]. Цього цілком достатньо для детального з'ясування причин та пошуку можливих варіантів зміцнення галузі і виходу її з кризи.
Однією з причин, яка не залежить від сільськогосподарського виробника, що зумовила помітне скорочення поголів'я тварин, зниження їх продуктивності і виробництва продукції у значній мірі було спричинено недосконалістю цінової політики, передовсім диспаритетом цін на продукцію сільського господарства, зокрема тваринництва, і промисловості [165, с. 6]. В усіх країнах з розвиненим аграрним сетором сільськогосподарське виробництво користується певними пільгами, зокрема щодо кредитування. В наших же умовах сільськогосподарський виробник продовжує виступати в ролі безпроцентного кредитора народногосподарського комплексу.
Не є винятком сільське господарство Львівщини. На етапі реформування економіки держави воно знаходиться у важкому стані. За період з 1991 до 1998 роки середньорічний спад виробництва сільськогосподарської продукції (в порівняльних цінах 1996 року) складав 6,8% і лише з 1999 р. обсяг продукції дещо зріс (табл.2.1; рис.2.1). В розрахунку на душу населення вироблено сільськогосподарської продукції на суму 479 грн. (в порівняльних цінах 1996 р), в 1990 р. 701 грн., а в розрахунку на 100 га сільськогосподарських угідь припадає 102,1 тис.грн. (1990 р. 153 тис. грн.).
Якщо за аналізований період питома вага виробництва сільськогосподарської продукції зросла в індивідуальних господарствах, то у сільськогосподарських підприємствах - різко скоротилася. Трохи більше половини (53,6%) загального обсягу валової продукції в 2000 р. у всіх категоріях господарств становила продукція рослинництва і 46,4% продукція тваринництва. Неухильно зменшувалася питома вага виробленої продукції сільськогосподарськими підприємствами у загальному її обсязі з 52,8% в 1990 р. до 33,2% у 1995 р. і лише 9,9% у 2000р. Виробництво сільськогосподарської продукції в господарствах населення за цей час зросло з 47,2% до 90,1%. Обсяги виробленої продукції у селянських (фермерських) господарствах зростають повільніше, ніж площа закріплених за ними сільськогосподарських угідь. Частка валової продукції сільського господарства, виробленої фермерськими господарствами у загальному виробництві всіма категоріями господарств залишається стабільною в межах 0,7-0,8% впродовж п'яти років, а в 2000 році - зросла до 0,98%.
Таблиця 2.1
Валова продукція сільського господарства та її структура у господарствах Львівської області (у порівняльних цінах 1996 року), млн. грн.
[106, с.13; 134, с.5; 148, с.102]
Показники1990р.1995р.1996р.1997р.1998р.1999р.2000р.Всі категорії господарствВалова продукція - всього
1934,6
1292,3
1289,1
1221,0
1153,5
1200,8
1301,6 %100100100100100100100у т.ч.:
рослинництва
956,9
704,2
691,2
615,7
573,7
595,2
698,1 %49,554,553,650,449,749,653,6 тваринництва977,7588,1597,9605,3579,8605,6603,5 %50,545,546,449,650,350,446,4Сільськогосподарські підприємства, включаючи селянські (фермерські)Валова продукція - всього
1022,2
429,3
318,1
253,8
195,5
165,3
128,9 %100100100100100100100у т.ч.:
рослинництва
529,4
243,4
186,9
161,4
107,2
102,2
83,6 %51,856,758,763,654,861,864,5 тваринництва492,8185,9131,292,488,363,145,7 %48,243,341,336,445,238,235,5у т.ч. селянські (фермерські) господарства, тис.грн.Валова продукція - всього
9105
9187
9297
8554
9672
12745 %100100100100100100у т.ч.:
рослинництва
5769
7239
7510
6263
7468
10675 %63,478,880,872,977,283,8 тваринництва333619481787231822042070 %36,621,219,227,122,816,2Господарства населенняВалова продукція - всього
912,4
863,0
971,0
967,2
958,0
1035,5
1172,7 %100100100100100100100у т.ч.:
рослинництва
427,5
460,8
504,3
454,3
466,5
493,0
614,9 %46,853,451,947,048,747,652,4 тваринництва484,9402,2466,7512,9491,5542,0557,8 %53,246,648,153,051,352,447,6
Рис. 2.1. Темпи зміни виробництва валової продукції в
господарствах Львівської області в порівнянні з 1990 р.,% [148, с.103].
Виробництво тваринницької продукції здійснюється у Львівській обла