Ви є тут

Облік і контроль операцій з добривами у сільськогосподарських підприємствах: еколого-управлінський аспект

Автор: 
Замула Ірина Валеріївна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2005
Артикул:
0405U000442
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
МЕТОДИКА ОБЛІКУ ДОБРИВ У СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ
2.1. Особливості організації та ведення бухгалтерського обліку добрив
Розвиток рослинництва, як однієї з галузей сільськогосподарського виробництва,
а відповідно і аграрних підприємств, неможливий без застосування добрив. Широке
застосування органічних і мінеральних добрив потребує покращання існуючої
організації обліку їх надходження, зберігання та використання у виробництві.
Підтвердження цьому наводить Л.Г. Мельник: “У жалюгідному стані збереження
сільськогосподарські хімікати. У державі (в Україні) зібралася значна кількість
високотоксичних відходів, у більшості з них давно минув термін реалізації. Для
багатьох з цих отрутохімікатів утрачено ідентифікаційне маркування.
Недотримуються вимоги щодо збереження цих високотоксичних речовин. Бувають
випадки загорання сховищ, збереження речовин під відкритим небом, витоки в
ґрунт і водойми. Не вирішена проблема утилізації чи хоча б нейтралізації
використаних речовин. За укрупненими оцінками в середньому в кожній з областей
України зберігається 500-700 т невикористаних сільськогосподарських хімікатів”
[128, с. 230].
У сільськогосподарських підприємствах, діяльність яких було досліджено, а саме:
ПП “Климчук”, ПСП “Віра”, СТОВ “Слободищенське”, СТОВ “Хажинське”, стан
бухгалтерського обліку та організація зберігання добрив незадовільні. Більшість
добрив зберігаються на відкритих майданчиках, не оприбутковуються на склад, не
визначаються та не обліковуються їх втрати при транспортуванні, зберіганні та
внесенні. Зазначене призводить до значних втрат добрив і завищення витрат
рослинництва (табл. 2.1).
Таблиця 2.1
Стан обліку добрив у сільськогосподарських підприємствах Бердичівського району
Житомирської області станом на 01.08.2004 р.
№ з/п
Назва підприємства
Наявність складів для добрив
Завезення добрив на поля без оприбуткування на склад
Визначення втрат добрив при
транспорту-ванні
зберіганні
внесенні
Агро ЛТД
ПП “Кароля”, с. Скраглівка
ПП “Лан”, с. Гадомці
ПП “Надія”, с. Мирославка
ПП “Південне”, с. Буряки
ПП “Спайк-плюс”, с. В. П’ятигірка
ПП “Ясен”, с. Райки
ПП “Климчук”, с. Іванківці
ПСП “Полісся-С”, с. В. Низгірці
ПСП “Віра”, с. Терехове
СТОВ “Гальчин-хміль”, с. Гальчин
СТОВ “Дружба”, с. Закутинці
СТОВ “Еліта”, с. Семенівка
СТОВ “Малосілківське”, с. Малосілка
СТОВ “Надія”, с. Маркуші
СТОВ “Озадівське”, с. Озадівка
СТОВ “Прогрес”, с. Никонівка
СТОВ “Пролісок”, с. Рея
СТОВ “Райгородок”, с. Райгородок
СТОВ “Рея-хміль”, с. Рея
СТОВ “Світанок”, с. Гардишівка
СТОВ “Слободищенське”, с. Слободище
СТОВ “Старосолотвинська птахофабрика”
СТОВ “Україна”, с. Бистрик
СТОВ “Урожай”, с. Скаківка
СТОВ “Хажинське”, с. Хажин
СТОВ “Хлібороб”, с. Садки
СТОВ “Андріяшівка-хм”, с. Андріяшівка
СФГ “Акорд”, с. Радянське
СФГ “Леся”, с. Гришківці
СФГ “Подільське”, с. Терехове
СФГ “Сапонюк”, с. Швайківка
ТОВ “Акома”, с. Красівка
ТОВ “Укрхміль-Дубова”, с. Половецьке
ФГ “Фенікс”
Разом
18
32
У відсотках до загальної кількості
51,4
91,4
Отже, у 48,6 % сільськогосподарських підприємств Бердичівського району
Житомирської області відсутні склади для зберігання добрив, 91,4 % зазначених
підприємств завозять придбані добрива безпосередньо на поля без оприбуткування
їх на склад.
Для запобігання зазначеним недолікам необхідно розробити та впровадити в
практику діяльності сільськогосподарських підприємств порядок організації
бухгалтерського обліку добрив (рис. 2.1).
Рис. 2.1. Напрями організації бухгалтерського обліку добрив у
сільськогосподарських підприємствах
Для планування надходжень і руху добрив у підприємстві необхідно розрахувати
потребу в конкретних їх видах. Для цього працівники підприємства проводять
нормування потреби в добривах, виходячи з їх необхідності у кожному виробничому
циклі. Для підприємства важливо, наскільки правильно встановлені розміри його
оборотних засобів. Адже, як надлишок, так і недостача оборотних засобів
негативно впливають на фінансовий стан підприємства шляхом погіршення
показників його ділової активності. Якщо оборотних засобів недостатньо, то
виникають простої у виробництві. А якщо ж в оборотні засоби вкладено надмірну
кількість грошових коштів, то останні будуть використовуватися неефективно.
Потреба визначається на підставі технологічних карт вирощування
сільськогосподарських культур і діючих норм витрачання добрив під кожну
культуру. Потребу в поживних речовинах необхідно визначати шляхом множення
валового збору врожаю на нормативи витрат кожного виду добрив. Якщо технологією
виробництва передбачено внесення під культуру, крім мінеральних, і органічні
добрива, то від розрахованої потреби в поживних речовинах віднімається
кількість поживних речовин, які будуть використані рослинами з органічних
добрив, а одержана різниця заповнюється за рахунок мінеральних добрив. При
виборі видів мінеральних добрив необхідно надавати перевагу більш ефективним і
менш токсичним з них.
На підставі проведеного розрахунку мінімального запасу добрив, підприємству
необхідно укласти договори з контрагентами на постачання необхідн