Ви є тут

Напрями підвищення економічної ефективності овочівництва закритого грунту

Автор: 
Трачова Дар`я Миколаївна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2006
Артикул:
0406U002262
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
РІВЕНЬ І ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОБНИЦТВА ОВОЧІВ В ТЕПЛИЧНИХ КОМБІНАТАХ
2.1 Розміщення, розміри і структура тепличного овочівництва, форми організації
і оплати праці та діючі технології вирощування овочів
Підприємства закритого ґрунту функціонують по всій території України. Головним
завданням цих підприємств є забезпечення населення овочами в позасезонний
період. Тому будівництво тепличних комплексів здійснювалося переважно в
приміських зонах крупних міст. Іншим критерієм розміщення тепличних підприємств
є територіальний. Так на території Запорізької, Одеської, Херсонської й
Миколаївської областей, а також Автономної Республіки Крим функціонує 25,2%
теплиць (додаток А). Ці області обладають сприятливими природнокліматичними
умовами для вирощування позасезонних овочів, а саме достатньою кількістю
сонячних днів та температурою повітря. Кількість гектарів зимових теплиць у
вивчаємому регіоні за останні п`ять років залишається незмінною. Однак в
останній рік спостерігається бурхливий ріст кількості весняних плівкових
теплиць, що впливає на динаміку виробництва овочів закритого ґрунту в цілому
(таблиця 2.1).
Загальна площа закритого ґрунту в сільськогосподарських підприємствах у 1995
році в цілому в Україні складала 3,53 тис. га, а у 2000 році вже 2,5 тис. га, у
тому числі споруджень під склом (зимові теплиці) було 512 га, під плівковим
укриттям 618 га, весняних теплиць 1341 га. Для дослідження були обрані зимові
теплиці, які повністю вирішують проблему забезпечення овочами у
листопаді-квітні та частково у вересні, жовтні та травні. Частка зимових
теплиць у загальній кількості площ закритого ґрунту складає близько 20% .
Таблиця 2.1
Площа споруд закритого ґрунту [1 За даними Держкомстату]
Україна
Південний Степ,
2004 р.
1995 р.
1999 р.
2000 р.
2004 р.
Всього споруд закритого ґрунту, га
3530,2
2336,1
2518,2
2842,8
520
18,3
з них: зимові теплиці
725,1
411,5
521,4
493,6
149,6
30,3
весняні теплиці
1627,4
1168,6
1341,5
1389,7
239,3
17,2
парники
251,9
120,5
36,7
75,9
19
25,0
утеплений ґрунт і посіви під плівкою
925,8
635,5
618,6
883,6
112,1
12,7
Питома вага зимових теплиць у загальній площі закритого ґрунту, %
24
18,8
20,7
19,5
28,8
­­х
У цілому за період з 1995 року площа зимових теплиць скоротилася більш ніж на
19%. Причини загальновідомі: кризова ситуація в агропромисловому комплексі
України в 90-і роки відбилася і на стані овочівництва закритого ґрунту.
Південний Степ є одним із провідних регіонів по виробництву овочів закритого
ґрунту (на його території знаходиться близько 20% всіх тепличних підприємств
країни). В період з 1995 по 1999 роки спостерігається зменшення площ закритого
ґрунту і, відповідно, валового збору в цілому по країні і на території регіону,
що вивчається. Проте після реформування КСП у господарства ринкового типу з
2000 року спостерігається ріст площ. Списання боргів сільськогосподарських
підприємств на початку 2000 року дало можливості новим володарям теплиць почати
свій бізнес і не враховувати борги попередніх господарів.
В період з 2000 по 2004 роки в регіоні спостерігається ріст валового збору при
зменшенні посівних площ. Тенденція до зростання площ захищеного ґрунту регіону
забезпечується за рахунок зростання площ плівкових теплиць, при цьому кількість
гектарів зимових теплиць залишилася незмінною. Однак в частині зростання
обсягів валового збору позитивна динаміка стосується і продукції зимових
теплиць (таблиця 2.2).
Таблиця 2.2
Динаміка площ посіву і валових зборів овочів закритого ґрунту [2 За даними
Держкомстату]
Роки
Зібрана площа, га
Валовий збір, тис. ц
Україна
Півден-
ний Степ
Україна
Півден-
ний Степ
1995
3530,0
600,0
17,0
2723,3
385,4
14,2
1996
3230,0
510,0
15,8
2578,2
309,5
12,0
1997
3010,0
420,0
13,9
2454,1
247,6
10,1
1998
2720,0
510,0
18,8
2258,8
321,8
14,3
1999
2640,0
480,0
18,2
2232,9
296,0
13,3
2000
2510,0
480,0
19,1
2372,0
321,0
13,5
2001
2490,0
470,0
18,9
2308,0
310,0
13,4
2002
2330,0
330,0
14,2
2347,0
319,0
13,6
2003
2460,0
250,0
10,2
2656,0
386,0
14,5
2004
2840,0
520,0
18,3
2660,0
412,0
15,5
в т.ч. зимові теплиці
516,2
149,6
28,9
640,3
209,4
32,7
огірки
258,1
81,0
31,4
337,6
118,8
35,2
томати
209,1
59,0
28,2
286,5
83,8
29,3
інші овочі
49,0
9,6
19,6
44,41
6,75
15,2
Більшість вітчизняних теплиць експлуатується понад 25 років і за цей період
морально і фізично застаріли, вимагають негайної реконструкції і капітального
ремонту. За період 2002-2004 роки в цілому в Україні введено в експлуатацію
близько 82 гектар сучасних теплиць, у яких можна одержувати з 1 кв.м від 40 до
80 кілограмів різноманітної продукції проти існуючого 17,85 кілограмового
рівня. Це є значним резервом в розвитку галузі. Проте в регіоні, що вивчається
не було введено жодного гектара.
Найкращі вітчизняні тепличні підприємства одержують врожай приблизно в 2-2,5
рази нижче, ніж тепличні господарства Нідерландів, Данії, Фінляндії і ряду
інших західних країн. Обмежений і асортимент овочевих культур, які вирощуються
у закритому ґрунті України: з 70 найменувань широко розповсюджених тепличних
культур вирощується не більше 10.
Основними є огірки і томати, які займають в структурі виробництва 57% і 40,68%.
Інша продукція овочівництва займає 1,64% (рис.1) .
Рисунок 2.1 – Структура виробництва овочів закритого ґрунту в зимових теплицях
Південного Степу в 2004 році
За розмірами тепличні комбінати регіону можна поділити на дві групи: з 15-20
гектарами закритого грунту і з 6-12 га. До першої групи відносяться переважно
підприємства-правонаступники комбінатів, заснованих в 70-80-ті роки (типовий
предст